Stikling av planter
Dette er mitt første forsøk på å ta stikling av min Monstera plante. Jeg måtte gjøre en grundig undersøkelse før jeg turte å skjære av planten. Jeg visste ikke hva stikling var men hadde jo hørt om formering og stikling på sosiale medier etter at jeg oppdaget Monstera.
Stiklinger er et annet ord for “å gi planter nytt liv”. Man skal klippe en liten stilk fra en plante, og dyrke en helt ny plante ut fra den opprinnelige planten. Når en stikling settes i jord eller vann, vil det utvikles røtter nederst. Det dannes røtter på begge måter, men det kan være lettest å se at man får det til i vann. Ved behandling av stiklingen med syntetiske vekststoffer øker rotdannelsen. Man kan ta stiklinger av nesten alle planter, men pilea, coleus, monstera og gullranke er spesielt enkle å lykkes med. Våren er en perfekt tid for å ta stiklinger. Da skyter plantene nye friske skudd, og det øker sjansen for å lykkes.
Slik tar man stiklinger:
Kutt av en av plantens grener og fjern de nederste bladene.
Sett stiklingen i et glass med lunkent vann.
Plasser stiklingen lyst, men ikke i direkte sollys.
Skift vann regelmessig.
Etter ca 2-6 uker vil stiklingen utvikle røtter, det kan også ta alt fra noen uker til måneder.
Når røttene er lange nok, kan du plante stiklingen i næringsrik jord. Pass på at dreneringen i potten er god, slik at de ikke overvannes.
Stiklinger fra Monstera Deliciosa
Når du tar en stikling av monstera skjærer du av grenen rett under en «V», der du ser at det stikker ut en luftrot. Det er best å kutte av områder hvor det også er luftrøtter som blir med. Dette gjør prosessen mye raskere, men de fleste stiklingene klarer seg fint uten. Sett stilken i en glassvase med lunkent vann, og la den stå i 2 til 3 måneder mens den utvikler egne røtter. Bytt vann ca. hver uke.
Visste du at...
En avlegger og en stikling ikke er det samme. Avleggere er småplanter som vokser opp rundt morplanten. En stikling er en avklipt plantedel, som er i stand til å danne røtter og bli til en ny plante.
Dersom du klipper av stiklingen, bestemmer du også hvilken vei grenen kommer til å vokse.
Når du planter stiklingen din i jorden, kommer det gjerne en ny gren akkurat der du klippet av planten.